T K

TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş.

Proje İçeriği

Tekrarlayan, kural bazlı, farklı sistemler üzerinde devam eden, manuel ve zaman alan süreçlerin otomatize edilmesi ile bankamızın uzman insan kaynağının değeri yüksek işlere odaklanmasını ve böylece müşterilerine sunduğu hizmetlerin hız ve kalitesini artırması amacıyla RPA – Robotik Süreç Otomasyonu Projesi başlatılmıştır. Sektörümüzde RPA otomasyonu yapan diğer kuruluşların az sayıda ve artan süreçlerde robot yazılım kullanımı “incremental” yaklaşımı yerine aynı anda bankamızın bir çok farklı fonksiyonları için “big bang” iş modeli ile 170 potansiyel RPA kullanım alanı belirlenmiş, eş zamanlı olarak 18 IT ve iş biriminin yüksek koordinasyonunda, çok sayıda sürecin robotik otomasyonu gerçekleştirilmiştir.  Program kapsamında 2018 yılı sonunda devreye alınan 24 adet RPA süreç geliştirmesi ile şubelerimizde yılda 86.000 saat iş gücü tasarrufu sağlanacaktır.  Şube müşteri temsilcilerinin günlük rutin operasyonlarının robotik otomasyon yardımı ile tamamlanması, müşterilerine gün içinde daha fazla vakit ayırmalarına ve katma değeri yüksek satış faaliyetlerine odaklanmalarına olanak sağlamıştır.  Şubelerin günlük müşteri ve işlem takiplerinin robotlar ile otomatize edilmesi operasyonel riskin azalmasına da katkıda bulunmuştur.  Şubeler ve Genel Müdürlük birimlerindeki farklı fonksiyonların belli bir program dahilinde robot otomasyona aktarılması için IT, süreç ve iş birimleri tarafından koordineli olarak 250 saatin üzerinde analiz çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu kurumun tamamını içeren, önemli bir “işbirliği kültürü” ve “ değişim yönetimi “ yapılanmasının geliştirilmesine yardımcı olmaktadır


Projenin Amacı

Fahri.Obek@turkiyefinans.com.tr


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

2018 Yılı sonunda devreye alınan aşağıdaki süreçler içinde mevcut bir işleyişi otomatik hale getirerek iş gücü tasarrufu ve risklerin azaltılmasına katkı sağlamıştır • 23 farklı günlük rutin şube müşteri takip süreci • Mali tahlil aktarma arındırma işlemleri


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Big Bang Modeli RPA teknolojisinin Bankanın katma değer yaratan süreçlerinde (GM ,Şube) etkin kullanımın sağlanması ve yaygınlaştırılması sağlanmıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Projesi öncesinde 250 saatlik bir fizibilite çalışması ile süreçlerimizin sağlayacağı katkılar analiz ettik. Buna göre bir yol haritası belirledik.Bu yol haritasına uyum kritik öneme sahipti.Yaşadığımız sıkıntılarda hızlı çözüm alınması ve önceliklendirmeler noktasında Üst Yönetim Desteğini tam olarak aldık.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Genel Müdürlük Krediler , Şube Satış ve Şube Operasyon


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

2018 yılı sonunda 24 adet RPA süreç geliştirmesi ile şubelerimizde yılda 86.000 saat iş gücü tasarrufu sağlanmıştır. ( Böylece çalışanlarımızın müşterilerine gün içinde daha fazla vakit ayırmalarına ve katma değeri yüksek satış faaliyetlerine odaklanmalarına olanak sağlamıştır.)


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Projenin çekirdek ekibini ROBOTteam adı ile IT ve Süreç Ekibinden oluşan 7 kişilik bir takım oluşturmaktadır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Veri Bilgi Merkezi (VBM)